Kies voor een individuele retraite

Individuele retraite in Midden Frankrijk (Creuse)

Loop je al een tijdje met het idee rond om wat tijd voor jezelf in te plannen? Wacht dan niet langer, je hebt de ideale plek gevonden. Binnen een dag reizen vanuit Nederland heb jij jezelf ineens in een compleet andere setting getoverd. Een setting die jou even helemaal losmaakt van jouw dagelijkse bezigheden. Waar jij echt de ruimte kan nemen voor jezelf en waar alle aandacht even helemaal voor jou alleen is. Zeg nou zelf; hoe vaak neem jij nu echt tijd voor jezelf? Dan heb ik het niet over een adempauze van vijf minuten, een half uur per dag om een boek te lezen of een uurtje sporten. Nee, dan heb ik het echt over quality time met je Zelf. Minimaal een week in contact met de natuur!

In contact met de natuur

In de natuur vinden we de waarheid en de eenvoud van wie we eigenlijk zijn. De natuur is een mooie raadsvrouw. Ze nodigt je uit om bij haar te komen zitten en gewoon te zijn met je gedachten zonder er een oordeel aan te verbinden. Ze nodigt je uit om een mindful wandeling te maken langs de stroom. Om te luisteren naar het ruisen van de bladeren en het zingen van de vogels.

Leg je telefoon en computer aan de kant. Stop met het naar binnen halen van de buitenwereld. Draai de rollen even om. Luister naar wat gehoord wil worden. Geef ruimte aan je zijn en laat je Ziel dansen. Wat is waardevol voor jou? Wat geeft jou houvast? en wat laat jou stralen?

Zelfreflectie en diep innerlijk contact

Steeds meer mensen zijn in deze tijd opzoek naar een dieper contact met zichzelf. Een mooie ontwikkeling en er is geen betere plek om hier bij stil te staan dan op een plek midden in de natuur. We dragen allemaal onze eigen rugzak mee gevuld met de waarden en normen waar we mee zijn opgegroeid, mooie en vervelende gebeurtenissen, gedachten die we hebben over ons zelf of over anderen. Het is geen noodzaak om deze rugzak weg te gooien maar af en toe is het wel zo fijn om hem even leeg te halen en te kijken of alles wat je meedraagt nog nodig is. Om stil te staan bij wie jij, los van alle conditionering, in werkelijkheid bent. Om simpelweg te Zijn met jezelf.

Opbouw van de retraiteweek

Ben je ook zo benieuwd hoe zo’n individuele retraiteweek in Frankrijk er uit ziet? Er is maar een manier om dit te ontdekken; Kom het proberen. Gun jezelf een heerlijk ontspannen week om weer helemaal op te laden.

Het doel van deze week is voor jou om een diep innerlijk contact met jezelf te ervaren.

Wat kan er deze week aanbod komen:

 • mindful wandelen
 • soulhealing
 • soulsong
 • bosbaden
 • meditatie
 • inspirerende teksten
 • yoga, eventueel supyoga

Waar kan ik mijn week reserveren?

Enthousiast!! Vul dan het contactformulier in en laat weten wanneer je wilt komen.

Waarom is een individuele retraite zo belangrijk?

Ik wil je even meenemen in het verhaal van Boeddha om zo een duidelijk beeld te schetsen waarom het belangrijk is om af en toe tijd voor jezelf in te plannen.

boeddha

De vier edele waarheden uit het boeddhisme

Siddhartha (de boeddha) stapte uit zijn conditionering door zijn paleis te verlaten en zich terug te trekken in de natuur. Zijn pad op weg naar innerlijke vrede. Tijdens deze reis ontdekte hij de vier edele waarheden. De kern van de boeddhistische dharma.

Het is de aard van het leven dat alle wezens moeilijkheden ondergaan; door verlicht te leven kan men deze moeilijkheden te boven komen, uiteindelijk bevrediging vinden en bevrijd worden.

 • De eerste edele waarheid: Het leven is moeilijk (lijden)
 • De tweede edele waarheid: Het leven is moeilijk door gehechtheid, omdat we hunkeren naar bevrediging op manieren die onmogelijk tot bevrediging kunnen leiden.
 • De derde edele waarheid: Voor iedereen bestaat de mogelijkheid van moeilijkheden bevrijd te worden.
 • De vierde edele waarheid: De manier om deze bevrijding en verlichting te bereiken is door een mededogend leven te leiden dat gekenmerkt wordt door deugd, wijsheid en meditatie

Deze dharma van de Boeddha leert niet dat alles lijden is maar zegt dat het leven van nature moeilijk is, vol gebreken en onvolmaakt. Natuurlijk willen we heel graag dat het leven de hele tijd heerlijk en fantastisch is maar dat zal niet gebeuren. Afgeschermd in zijn paleis is de Boeddha opgegroeid in de ontkenning (alles was mooi en prachtig en hij zag niet wat er zich buiten het paleis afspeelde). Ontkenning is het psychologische verdedigingsmechanisme wat we gebruiken om ons zelf te beschermen als de waarheid te pijnlijk lijkt om te dragen. Boeddha wilde echter niet meer op deze wijze worden afgeschermd van de werkelijkheid. Hij erkende dat hoeveel bezittingen of hoeveel macht hij ook had, hij uiteindelijk niet instaat zou zijn de problemen die het leven met zich meebracht te vermijden. Niemand is daartoe in staat. De Boeddha werd uitgedaagd door zijn eigen gehechtheid aan wereldse waarden. Een essentieel onderdeel van zijn pad naar de vrijheid was die waarden in een ander perspectief te zien en te herkennen op welke manier hij zich misschien nog vasthield aan wereldse genoegens. De vertroebeling die werd veroorzaakt door waanvoorstellingen, zijn eigen ontkenning, werd doorbroken en de realiteit van het voorwaardelijk bestaan (samsara) werd zichtbaar met daarin alle inherente tekortkomingen.

Dit is voor ons allemaal een essentieel onderdeel van het pad naar een lichter leven. Doorbreek de ontkenningsmechanismen in je leven; kijk door de sluiers van de illusie heen;(h)erken wie je werkelijk bent.

Er is een wezenlijk verschil tussen vrijheid en vrij zijn. Als je vrij bent heb je een lekkere luie niks doen dag. Vrijheid staat echter voor vrij zijn van conditionering, je vrij voelen in je hart, de vrijheid om jezelf te kunnen zijn. Niet meer te leven vanuit een moeten maar vanuit willen en zijn. Echte vrijheid is iets wat alleen jij jezelf kan geven.

Voor wie is deze week?

 • Voor een ieder die voelt en weet in haar hart dat er veel meer is in het leven dan wij met het blote oog kunnen zien. Het is niet altijd makkelijk om hierover te praten en waarschijnlijk zal niet iedereen in je omgeving hiervoor openstaan. Toch is het heel belangrijk dat jij blijft vertrouwen in wat jij weet en ervaart. Deze week zal je helpen om deze fundering nog sterker te maken.
 • Voor een ieder die weet dat het belangrijk is in het leven om te blijven groeien en ontwikkelen.
 • Voor een ieder die zich wil inzetten voor een mooier en liefdevoller leven en weet dat verandering in haar zelf begint.
 • Voor een ieder die echt even toe is aan een moment voor zichzelf. ‘Als ik nu even tijd neem voor mezelf dan kan ik er straks weer vol tegenaan.’
 • Voor een ieder die voelt zich op een belangrijk punt van doorbraak te bevinden maar er net niet bij kan komen.
reik uit naar het onbereikbare
Reik uit naar het onbereikbare

Mindful wandelen

Er is geen betere plek voor een mindful wandeling dan in de rust van het Franse platteland. Vanaf ons terrein kunnen we heerlijke wandelingen maken zonder iemand tegen te komen. We genieten van de prachtige heuvelachtige omgeving met onze volle aandacht. Staan stil bij wat we zien, ademen aandachtig de lucht in ons op, kijken naar het kabelen van het water en het dansen van de bomen in een briesje wind. Door je aandacht volledig bij de wandeling te houden kom je los van je gedachten. Het is even niet belangrijk wat er gisteren, vorige week of volgende week op de planning staat. Alles wat telt is nu!

Soulhealing

Waar mindfulness de sleutel is, is Soulfulness het antwoord. Mindfulness helpt ons om rust te creeëren in onze gedachten. Deze rust geeft ruimte voor nieuwe inzichten en het helpt je om het leven op je geheel eigen wijze te beleven. Het is echter niet zo dat we met een knip van onze vingers onze mind stil krijgen. Voor de een zal dit veel makkelijker zijn dan voor de ander. Belangrijk hierbij is iig de realisatie dat het nooit helemaal stil zal zijn. We leren bij mindfulness om ons niet meer te laten meeslepen door vervelende gedachten. We geven ze niet langer de kans om een eigen leven te gaan leiden. Onze gedachten zijn van ons maar we zijn niet onze gedachten.

De woorden spreken hier voor zich;

 • mindfulness = bewustzijn van je mind, van je gedachten
 • soulfulness = bewustzijn van je ziel, van je oorspronkelijke zelf

Heel je Ziel eerst en je mind en lichaam zullen volgen. Een oude Oosterse wijsheid. Wil je dus meer rust ervaren in je hoofd dan is het belangrijk om aandacht te geven aan je Ziel. De Soulhealing helpt om blokkades te verlichten en op te heffen waardoor je Ziel weer ruimte heeft om te spelen.

Soulsong

Soulsong is het lied van je Ziel. Als je een Soulsong zingt dan zingt je Ziel. Het gaat hierbij niet om de kwaliteit van je zangkunst. De eerste keer dat je dit doet kan het wellicht vreemd aanvoelen. ‘Waar ben ik in godsnaam nu weer mee bezig?’ ‘Als niemand me nu maar hoort, wat moeten ze wel niet van mij denken?’ Maar als je hierdoor heen stapt en het gewoon doet dan voel je hoe verbindend de Soulsong is. Je maakt hiermee een diepe verbinding met het Al en met alle zielen. Je kan een Soulsong zien als de mantra van je Ziel. Hiermee ben jij instaat om niet alleen je eigen leven te helen en transformeren maar kan je ook anderen begeleiden.

Bosbaden

Zoek een plekje op ons 6 hectare grote terrein en dompel jezelf onder in een heerlijk bosbad. Voel de weldaad van de pure natuur. Bij het bosbaden gebruik je al je zintuigen. Voel de ruwheid van de boomschors, ruik het gras, luister naar de vogels die zingen en hoor het ruizen van de beek. Kijk naar de zonnestralen die door de boomtoppen heen komen en neem ook echt even de tijd om te gaan liggen om het op jezelf te laten inwerken. Wist je dat een bosbad helpt om je bloeddruk en hartslag te laten dalen waardoor je lichaam helemaal tot rust komt en zich kan herstellen? Daarnaast is bewust vertragen en aandacht schenken aan je omgeving een manier om mindfulness te beoefenen. Hierdoor ervaar je meer rust in je hoofd en voel je jezelf heerlijk ontspannen

supyoga

.

Heerlijk!!! Wanneer kan ik boeken?

Met uitzondering van de schoolvakanties (vanwege de grotere drukte op de camping) is het het hele jaar mogelijk om zo’n heerlijke week voor jezelf in te plannen. Wil je direct boeken of heb je nog wat vragen neem dan contact met mij op. Ik maak graag wat tijd voor je vrij.

Waar ligt ons domaine in Frankrijk

Wij hebben een mini natuurcamping en chambre d’hôtes ‘Domaine Les Goulets’ in de Creuse, midden Frankrijk. De Creuse is een heerlijk rustig departement ‘a la campagne’ net over de zuidelijke grens. Het weer is hier heerlijk zonder dat je al te ver hoeft te reizen. De Creuse is groen, waterrijk en heuvelachtig. Elke hoek biedt weer een nieuw uitzicht.

Domaine Les Goulets 2, 23140 Parsac-Rimondeix, Creuse, Frankrijk

Wil je meer informatie over ons domaine in de Creuse? klik dan hieronder (let op! je wordt naar een andere site gebracht)

Wat kost nu zo’n heerlijke week voor jezelf?

Verblijf je in het vakantiehuis en zorg je voor je eigen maaltijden dan kost deze week je €575,- op basis van zes overnachtingen. Liever een geheel verzorgd verblijf (ik zorg dan voor heerlijke vegetarische maaltijden) in de chambre d’hotes of het vakantiehuis? dan kost het € 825,- op basis van zes overnachtingen

Je kan er ook voor kiezen om geheel zelfstandig je retraiteweek in te richten zonder begeleiding en maaltijden. Hiervoor vragen wij € 410,- voor zes overnachtingen. Zoek je een plek om langer te verblijven om de uitdaging met jezelf aan te gaan of wil je nu eindelijk eens dat boek schrijven? Neem dan contact op voor een persoonlijke offerte.

Ook is het mogelijk om onze off grid tent te huren. Je verblijft dan geheel zelfstandig achter op ons terrein om te genieten van een ultiem contact met jeZelf. €350,- zonder begeleiding

Bij wie ga ik logeren?

Ruud, Peggy en Aslan

Nieuwsgierig geworden bij wie je dan terecht komt? Wij zijn Ruud en Peggy en zijn in mei 2021 verhuisd naar ons mooie Domaine in Frankrijk. Een leven in contact met de natuur maakt ons beide erg gelukkig en we zijn druk bezit met leren hoe we het meeste uit de natuur kunnen halen. Wil je meer lezen neem dan gerust een kijkje op de over mij pagina op deze site en/of lees de over ons pagina op onze campingwebsite.

Ben je Unieke Zelf